Gostoprimstvo je ono po čemu su Hercegovci prepoznatljivi !

ZAŠTO TREBINJE ?

TREBINJE GRAD SUNCA I PLATANA

Trebinje ima izvrstan geografski položaj na tromeđi tri države: BiH, Crne Gore i Hrvatske. Tako je od Dubrovnika udaljeno tek oko 25 km, a od Herceg-Novog oko 35 km. Blizina mora, mirisi smokava, nara, lavande, odišu ovim gradom.

Za Trebinje se kaže da je grad sunca i platana i jedan je od najljepših gradova Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Smješten je na rijeci Trebišnjici, jednoj od najvećih ponornica u Evropi, na obodu Trebinjskog polja, ispod planine Leotar.

Prvi put se spominje u X vijeku pod nazivom Tribunija, koji se kasnije promijenio u Travunija, a današnji naziv datira iz 16. vijeka.

Bogato kulturno-istorijsko nasleđe, klima i povoljan geografski položaj, značajno su uticali da u projekciji budućnosti i razvoja Trebinja, turizam zauzme posebno, strateško mjesto. Naročitu pažnju brojnih turista, osim gradskog jezgra izgrađenog u mediteranskom stilu, privlači i specifičan botanički i ugostiteljski kompleks, koji tvori šesnaest stoljetnih platana.

Tu je i ljetna bašta, jedinstvena na prostoru čitave bivše Jugoslavije, kao i vojno utvrđenje s početka XVIII vijeka, današnji Stari grad ili Kastel, sa svojim uskim uličicama, voltovima, kapijama i starinskim kamenim zdanjima, Osman-pašinom džamijom, Muzejom Hercegovine, brojnim kafićima i buticima.

U Trebinju i njegovoj okolini su i neki najpoznatiji srednjevjekovni manastiri. To su: manastir Svetog Petra i Pavla u Crnču, odnosno Petrovom polju, Zavala na obodu Popovog Polja, Tvrdoš sa sjedištem Zahumsko-Hercegovačke i Primorske eparhije. Manastir Duži (udaljen 12 km od grada) bio je negdašnje sjedište Eparhije, a u IX vijeku sjedište ustaničkog štaba Luke Vukalovića i Mića Ljubibratića.

U Gradskom parku smješten je Saborni hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg. U Mostaćima je Crkva Svetog Klimenta, značajan kulturno istorijski spomenik. U samom srcu grada, nalazi se katolička katedrala, izgrađena početkom XX vijeka. U dnu Petrovog polja nalazi se Pavlova pećina, svojevrsno sastajalište hodočasnika i mjesto gdje je, prema predanju, Sveti Pavle, na svom putu za Rim, jedno vrijeme propovijedao.

Gostoprimstvo je ono po čemu su Hercegovci prepoznatljivi,

Učinit ćemo da vam posjeta ovoj oazi mira i sunca zasigurno bude nezaboravan doživlja !

Na Crkvini iznad Trebinja nalazi se, po ljepoti već čuvena, Hercegovačka Gračanica, zadužbina Branka Tupanjca, ktitora i izvršitelja Dučićevog testamenta. U ovoj crkvi, prema Dučićevoj želji, počivaju pjesnikovi zemni ostaci. U Popovom polju, u Mrkonjićima, nedaleko od Trebinja, na temeljima rodne kuće svetitelja i čudotvorca Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, stoji novoizgrađeni hram.

Turističku ponudu grada dopunjuju izletišta nadomak grada – Jazina, Ubla, Lastva, Studenac, te veliki broj vinskih podruma, koji nude kvalitetna vina, o čemu svjedoče brojne nagrade i priznanja širom svijeta.